Fika

FIKA och kafé vid föreställningar

Föräldraföreningen planerar kaféverksamhet vid skolans olika elevföreställningar. Vi  gör schema för varje termin med vilka klasser som ansvarar för vad och tillhandahåller en del utrustning inför dessa tillfällenb, se längre ner på sidan vad som finns att tillgå.


Här är listan över vilka klasser som är ansvariga för skolans café på föreställningsdagar


Det går bra att överlåta sin gång till en annan klass eller att byta med varandra.

Vi anpassar listan varje år eftersom antalet föreställningar vid jul och vår varierar.VT 2020


Vårföreställningarna gymnasiet

Inga föreställningar på grund av den rådande Corona-situationen. Vårföreställningarna grundskolan

Inga föreställningar på grund av den rådande Corona-situationen. Tanken är att lägga avgångsklasser på Julföreställningar samt på Öppet hus då de ofta har klassresor planerade till våren och behöver samla in pengar till detta. Färdighetsproven är bra att klassen (föräldrarna) som nyligen gått igenom detsamma håller i. Luciafikat, när det förekommer är lättare att arrangera så det är en lämplig uppgift för en ny klass.


Praktiska detaljer om fikaservering 


Det finns 260 platser i Mälarteatern så kan ni bedöma hur mycket som kan gå åt. Det har gått åt åtminstone 100 kakfat och 50 mackor per föreställning genom åren. Bord till serveringen kan hämtas i matsalen.


Föräldraföreningens Fikavagn

Börja med att söka upp vaktmästaren så öppnar han förrådet där vår fikavagn står.

På denna vagn borde det mesta finnas som behövs för att göra i ordning fika till föreställningar. Det är viktigt att ni vet vad som finns på vagnen och att allt ställs tillbaka på den igen när ni är färdiga. Kontrollera alltså före och efter att allt som ska finnas på vagnen finns där. Det ni inte vill använda kan ni lämna på hyllan i Föräldraföreningens förråd, men se till att ställa tillbaka allt på vagnen när ni är färdiga.


Observera att klassen blir ersättningsskyldig om något slarvas bort eller förstörs, så var rädd om sakerna, tack. Ni ser naturligtvis till att allt ni använt och som ska diskas är rent och snyggt vid återlämning.


Förbrukningsartiklar

Föräldraföreningen håller med engångstallrikar, kaffekoppar, och servetter Kaffebryggare, Coffee Queen M2, inklusive 2 glaskannor, Kaffefilter till kaffebryggaren, Vattenkokare, Wilfa, 1.7 liter, Kokplatta dubbel induktion, Severin, Kastruller2 st induktion, 4 resp. 5 liter, TångTill korv, 2 stTermosarTill kaffe, 3 stTermosTill vatten, 1 stKannorTill saft/vatten, 3 st


Allergier

Tänk på att ordna alternativ för allergiker, främst kanske nötallergiker.


Fikabiljetter

Ett tips för att göra försäljningen så smidig som möjlig är att sälja fikabiljetter innan föreställningen. Då slipper man långa köer i pausen som brukar vara ganska kort.


Prisförslag

Många brukar fråga hur mycket man ska ta betalt.

Givetvis är det upp till varje klass att bestämma men här är ett förslag.

Kaffe/Te 10:-

Saft 5:-

Kakfat 30:- (bulle,kaka,småkaka)


Exempelföreställning och tips!

Första julföreställningen 2017 som var en tisdag 18:00 och inte helt slutsåld (ca 240 i publiken) så såldes i runda slängar drygt 100 kakfat, 50 polarkakemackor med gurka och paprika, 60 festis, och knappt 20 koppar té.  Det gick åt knappt 2 paket (á 450 g) kaffe.

Priserna var 20: för kakfat eller macka, och 10:- för kaffe/te/festis.

Det såldes bara ca 30 förköpsbiljetter, vilket var synd; mer hade lättat köerna.

Med lite mera buller, skyltning, och tidigare försäljning (än en halvtimme innan) så hade det kunnat gå bättre.


Några fikade innan, och även några efter (en del barn). Det gick också att sälja rabatterade bullpåsar till publiken som var på väg hem. Ungefär en fjärdedel betalade kontant, resten med Swish. Kontanter går snabbare, men Swish kan den som betalar pilla med i kön, så det rullade på rätt bra.


Alla termosar (kanske 4 egna hjälpte till) och kannor med kaffe var laddade när pausen började, och det går bra mycket snabbare att hälla från kanna än från pumptermos!

Har ni mer lärdomar som passar här så hör av er!


Kontakt

Man kan kontakta Anneli Rosby för frågor om fikaserveringen:
anneli.rosby@gmail.com eller på 070-877 53 44 

FÖRÄLDRAFÖRENINGEN

C/O Kungliga Svenska Balettskolan

Box 17516

118 91 StockholmKONTAKTA OSS